siemens vaatwasser storing e24

Geeft je Siemens vaatwasser een e24 storing? je bent niet de enige met dit probleem !De E24 storingscode is een bekende storing welke regelmatig voorkomt bij o.a. vaatwassers van Siemens, Bosch en küppersbusch. De code e24 geeft aan dat er een probleem is met het afvoeren van het water. Dit kan natuurlijk komen omdat de afvoerpomp stuk is, maar kan ook komen door een verstopping of omdat er iets vastzit in de pomp. Je kunt zelf een aantal stappen ondernemen om de storing op te lossen. 

Vaatwasser resetten

De vaatwasser zal niet aan een nieuw programma beginnen als er nog water in de machine zit. Je kunt de machine resetten door de volgende handeling:

  1. zet de vaatwasser uit met de aan/uit knop
  2. zet de vaatwasser weer aan met dezelfde knop
  3. druk vervolgens 3 seconden de start knop in (onder de startknop staat “3 sec”). Het programma reset zichzelf en de tijd zal verspringen
  4. zet de vaatwasser weer uit met de aan/uit knop
  5. zet de vaatwasser weer aan met dezelfde knop
  6. kies een nieuw programma, bijvoorbeeld het korte programma
  7. de vaatwasser zal nu proberen het water weg te pompen en aan een programma te beginnen

Afvoerslang is geknikt

Controleer of de afvoerslang niet geknikt is. Vooral als de machine van zijn plaats is geweest komt het voor dat de slang geknikt is. Op deze manier kan het water niet afgevoerd worden. Is de slang kapot bestel dan een nieuwe in onze webshop. Je kan gemakkelijk via typenr. de juiste afvoerslang vinden.

Afvoer verstopt

De afvoerslang van de vaatwasser zit vaak aangesloten op het sifon van de spoelbak. Als de afvoer verstopt zit dan kan het water uiteraard ook niet afgevoerd worden. Controleer de afvoer en de vaatwassers sifon goed en verwijder de verstopping.

Reinig je vaaatwasser regelmatig

Het is niet het leukste klusje maar je vaatwasser zal je dankbaar zijn. Vaatwassers krijgen heel wat de voortduren door de etensresten die in de vaatwasser terecht komen. Zorg er daarom voor dat het grove vuil verdwenen is voordat je iets in de vaatwasser zet. Gebruik regelmatig een reinigings- en ontvettingsmiddel zodat er geen vuil ophoopt in je vaatwasser of de afvoer.

Zorg er ook voor dat de zeef in de vaatwasser goed schoon is. Deze moet je regelmatig schoonmaken em afspoelen met warm water.

Deblokkeren van de afvoerpomp 

Met een beetje geluk is de afvoerpomp niet stuk, maar staat deze vast omdat een voorwerp de pomp blokkeert. Dit kan je gelukkig makkelijk zelf controleren.

zeef vaatwasser

Verwijder de zeef van de vaatwasser door de zeef naar rechts te draaien. Op deze manier kun je de zeef verwijderen. Je ziet dan het het pomphuis:

Pomphuis siemens vaatwasser

Je ziet dan ook het afdekplaatje van de onderbak. Dit afdekplaat is hieronder afgebeeld en kan je makkelijk verwijderen met een koffielepeltje.

00600949 Deksel Afdekplaat van onderbak

Als je nu met je hand voelt op de plaats waar je het afdekplaatje hebt verwijderd dan voel je de fin van de pomp. De fin moet je makkelijk kunnen ronddraaien. Controleer of er iets tussen de fin zit wat de pomp blokkeert. 

Als dit zo is verwijder dan het voorwerp en plaats alles weer netjes terug. Controleer hierna of het water weer wordt afgevoerd. Is dit niet zo en je hebt alle tips hierboven opgevolgd, dan is waarschijnlijk de afvoerpomp defect. Geen nood. Ben je een klein beetje handig, dan kun je deze zelf vervangen.

Nieuwe afvoerpomp bestellen

Grofweg zijn er voor Siemens en Bosch vaatwassers 2 typen afvoerpompen verkrijgbaar.

Via het e-nr kun je zien welke pomp er in jouw vaatwasser zit (zie afbeelding hieronder waar je deze kunt vinden).

e-nr siemens vinden

In onze webshop kun je bij het product vinden of de pomp ook in jouw vaatwasser past.

Om je toch een beetje op weg te helpen, deze typen pompen zitten in vrijwel alle vaatwassers:

Siemens afvoerpomp 00165261 

(oude modellen SE/SGS)

Siemens afvoerpomp 00611332

(nieuwere modellen SN/SBI)