de beste merken

Het beste witgoed merk?

december 2, 2020 Door sander eersel Uit

We zijn al een aantal jaren actief in de branche van onderdelen & apparaten voor huishoudelijke apparaten. Regelmatig vragen onze klanten zich af wat nu het beste merk is bij aanschaf van een nieuw apparaat!

Soms is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Er zijn tientallen fabrikanten actief op de Nederlandse markt, maar in de praktijk zijn het een paar grote spelers die ook meerdere merken voeren.

Laten we eens kijken naar de meest in het oog springende merken!

Bosch / Siemens

Iedereen kent de merken Bosch en Siemens. Maar wist je dat ook de merken Neff en Gaggenau tot dezelfde groep horen? De apparaten van de BSH groep zijn degelijk en betaalbaar. Toch kennen de apparaten gebreken die je eigenlijk wel kunt bestempelen als ontwerp fouten. De vaatwassers van Bosch en Siemens hebben bijvoorbeeld problemen met de afvoerpomp en circulatiepomp, de deurveren en lekkages op de bodemplaat. Helaas worden deze problemen mondjes maand opgelost door de fabrikant in hun nieuwe modellen.

Miele

Miele er is geen betere! Dat is de slogan die Miele jaren lang voerde. En daar was eigenlijk weinig op af te dingen. Miele is een oerdegelijk merk en dat zie je direct als je een Miele product aanschaft. Maar is deze reputatie nog steeds terecht? Niet helemaal als je het ons vraagt. Miele zit met zijn prijzen aan de bovenkant van de markt. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je ziet wel dat ook Miele onderdelen gebruikt die van mindere kwaliteit zijn en dus eerder kapot gaan. Een goed voorbeeld zijn de trommel en kruizen van wasmachines. Die waren niet stuk te krijgen. Bij de recentere modellen zie je dat de kruizen veel te leiden hebben van de kalk en soms helemaal verteren. Dit is ook wel weer te verklaren omdat de prijzen van apparaten onder druk staat en dus moet de kostprijs omlaag.

Whirpool Groep

In 2015 heeft Whirlpool Indesit overgenomen voor circa 1 miljard dollar. Indesit bestond oa al uit de merken Ariston-Hotpoint-Blue air en Scholtes. Bauknecht was al een merk dat onderdeel was van de Whirlpool groep. Door de overname is Whirlpool een nog grotere speler geworden. Whirlpool richtte zich altijd op het middensegment qua prijs en kwaliteit. Zo verkopen ze (nog steeds ) een inbouwvaatwasser van de EDIFP28T9 lijn die aan te schaffen is voor nog geen € 400. Deze vaatwasser is oerdegelijk en kent nauwelijks bekende gebreken die in de eerste jaren van de levensduur optreden. Een aanrader dus!

Prijzen onder druk

Het zal niemand verbazen dat fabrikanten erg moeten letten op de kostprijs van apparaten. Dit komt met name door de relatief lage prijzen van apparaten. Ook een fabrikant zoals Miele heeft hier last van. Als je bijna drie keer zo duur bent dan kan je drie apparaten van bijvoorbeeld Indesit aanschaffen voor de prijs van één Miele apparaat. Veel mensen maken deze rekensom en kiezen dan liever voor een goedkoper alternatief. Deze goedkopere alternatieven zien er aan de buitenkant ook nog eens goed uit, dus dat doen ze heel goed.